Ένα μπλογκ για τον νόμο Άρσης της Ανωνυμίας στο διαδύκτιο

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ο κύβος ερίφθη!


Δεν μιλάω ως νομικός αλλά νομίζω πώς γνωρίζω κάποια βασικά γύρω από τα μπλογκ (αμφιβάλλοντας αν τα γνωρίζουν εκείνοι που περάσανε το νόμο):

Οι περισσότερες εταιρίες μπλογκ που συνήθως έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος "πουλάνε" για να το πω πολύ ωμά, το δικαίωμα του ιντερνετικού χρήστη να εκφράζεται αν θέλει με κάποιο ψευδώνυμο, άρα καταρχήν δεν γίνεται κάτι που να παραβιάζει τους κανόνες. Χρησιμοποιεί μια από τις δυνατότητες του. Αυτό δεν σημαίνει και πώς όποιος γράφει το κάνει ανώνυμα. Η εταιρία με την οποία έκανε αυτή την συνθήκη του δίνει την δυνατότητα μεν να εκφράζεται ελεύθερα, όμως κρατάει τα στοιχεία του τα οποία τα δίνει μόνο σε περιπτώσεις αποδείξεως εκβιασμού, απειλών ή παιδικής πορνογραφίας. Όσο αφορά την ύβρη και την προσβολή προσωπικά δεν ξέρω καμία περίπτωση στην οποία μια μεγάλη ξένη εταιρία μπλογκ αναγκάστηκε να κάνει άρση απορρήτου κάποιου χρήστη της για αυτό το λόγο. Πιθανόν γιατί αρχικά γίνεται σεβαστή η ελευθερία έκφρασης, κατά δεύτερον με το τι μπορεί να προσβληθεί κάποιος ή τι μπορεί να θεωρηθεί υβριστικό, είναι πολύ ανοιχτό και συζητήσιμο. Ένας τρίτος λόγος είναι πώς επειδή αυτές οι εταιρίες είναι κατά βάση κερδοσκοπικές δεν τους συμφέρει οικονομικά να χάσουνε χρήστες αν μαθευτεί πως ενώ "πουλάνε" ανωνυμία, δίνουν εύκολα τα στοιχεία τους.

Πεποίθηση μου είναι πώς ο παραπάνω νόμος (που πρέπει να έχει και την πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη) κάτω από τα προσχήματα ηλεκτρονικών εγκλημάτων τα οποία καλώς ας επέμβουν οι Αρχές, αποτελεί μια παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας ανώνυμης ή ψευδώνυμης έκφρασης με απώτερο σκοπό την φίμωση ή τον έλεγχο απόψεων που προφανώς να μην αρέσουνε σε κυβερνώντες της Ελλάδας. Γιατί δεν μου φαίνεται καθόλου συμπτωματικός την στιγμή που ο κόσμος απομακρύνεται πλέον από τα διαπλεκόμενα της εξουσίας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παύει να τα εμπιστεύεται και στρέφεται σε ποιο προσωπικούς δρόμους, όπως τα μπλογκ. Τα μπλογκ λένε δυσάρεστα πράγματα για την κυβέρνηση που τα ΜΜΕ θα αποκρύψουν. Τα μπλογκ καλούν κόσμο σε συγκεντρώσεις ή διαμαρτυρίες. Τα μπλογκ καλούν τον κόσμο να αντιδράσει απέναντι στην κυβέρνηση.

Και αυτό δεν της αρέσει.

Επί της ουσίας είναι παράλογο και άτοπο να πούμε πώς θα γίνουν διώξεις σε όλα τα "ανώνυμα" μπλογκ γιατί είναι αμέτρητα και κάθε μέρα δημιουργούνται καινούρια. Και επειδή η ανάγκη για δημόσιο ανώνυμο λόγο γίνεται όλο και μεγαλύτερη, εκείνοι που την αναζητούν θα στραφούν πολύ εύκολα σε κάποιο άλλο μέσο που να τους την παρέχει . Όπως το βλέπω, ο λόγος που δημιουργήθηκε ο νόμος είναι ας πούμε παρόμοιος με εκείνο του Κοκουλονόμου. Άσχετα αν κάποιος χρήστης στην Ελλάδα προβεί σε μία εγκληματική πράξη ηλεκτρονικής φύσεως ( εκβιασμός, απειλές κατά ζωής, κλπ), αν θεωρηθεί πώς "προσβάλει" με κάποιο τρόπο θα μπορεί τελικά να καταδικαστεί σε κάτι περισσότερο από προσβολή προσθέτοντας του την κατηγορία περί "ανωνυμίας".


2 σχόλια:

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Η ανωνυμία είναι πράξη αντίστασης. Και τα λογής λογής "τρωκτικά" μπορεί να χρησιμοποιούν το blogspot, αλλά blogs μια φορά δεν είναι! Σόρι, αλλά ας το πει κάποιος επιτέλους...

Ιφιμέδεια, μαζί θα καθίσουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου! :)

Ιφιμέδεια είπε...

Συμφωνώ με το κείμενο. Δυστυχώς με λύπη μου διαπιστώνω όλα αυτά τα χρόνια ότι η άρση της ανωνυμίας, ή πιο σωστά ψευδωνυμίας, είναι συχνά αιτούμενο και άλλων μπλόγκερ. Όχι φυσικά ότι πιστεύω ότι αυτό με κάποιο τρόπο επηρρέασε την κυβέρνηση στην απόφασή της.
Απλώς, να, τα εξ οικείων βέλη τραυματίζουν βαθύτερα.

Υ.Γ. Πιγκουίνε δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερη παρέα!