Ένα μπλογκ για τον νόμο Άρσης της Ανωνυμίας στο διαδύκτιο

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Είμαι ψευδόνυμος! Πειράζει;



Πολλά έχουν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα στην ανωνυμία (ή ψευδωνυμία), γιατί την προτιμούμε από το να πούμε επώνυμα κάποιο λόγο, κλπ. Νομίζω πάντως ότι η πιο άκυρη είναι αυτή του Θεόδωρου Πάγκαλου:
"Τα ανώνυμα blogs είναι σαν να γράφεις νύχτα στους τοίχους ένα καινούργιο σύνθημα κάθε 10 λεπτά, χωρίς να σε βλέπει κανείς και χωρίς, φυσικά, να υπογράφεις. Αυτή, ακριβώς, η ανωνυμία μετέτρεψε τα blogs από έμβλημα της ελευθερίας της έκφρασης και αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, στο απόλυτο σύμβολο του πιο ακραίου λαϊκισμού και συνωμοσιολογίας"

Δεν ξέρω τι μπλογκ διαβάζει ο Πάγκαλος για να βγάλει αυτό το σόφισμα, θέλω όμως πολύ να του πω, πώς όπως φαίνεται δεν έχει και μεγάλη ιδέα από το είδος. Πώς στην πλειοψηφία τους τα μπλογκ δεν είναι ένα σύνθημα που γράφεις νύχτα κάθε δέκα λεπτά στον τοίχο, μίας και δεν υπάρχει τοίχος στο δρόμο αλλά συγκεκριμένος δικός σου ηλεκτρονικός χώρος που σου δόθηκε να εκφράζεσαι, ούτε τα γράφεις ανυπόγραφα μιας και η εταιρία μπλογκ που αναρτάς μπορεί να βρει τα στοιχεία σου, ούτε ότι όλα αποτελούν σύμβολα ακραίου λαϊκισμού και συνωμοσιολογίας. (Look who's talking!)

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράφει ψευδώνυμα διαφόρους λόγους. Υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν να συνδέσουν την κοινωνική τους ζωή με κάποιες από τις σκέψεις τους. 'Άλλοι γιατί απλά γουστάρουν να γράφουν με ένα όνομα δικής τους επιλογής από αυτό που του δόθηκε από τους γονείς του. Άλλοι δεν είναι τόσο θαρραλέοι να πουν κάποια πράγματα με το όνομα τους. 'Αλλοι για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από διάφορους που αν μάθαιναν ποιοι είναι θα μπορούσανε να βρούνε μέσα από τα μπλογκ τους στοιχεία να τους εκβιάσουν.

Και άλλοι, ναι σύμφωνοι, μπορεί να το κάνουν για να εκβιάζουν. 'Άλλα σε αυτούς υπάρχει ήδη διεθνής νομοθεσία να τους αναλάβει για τον εκβιασμό και όχι για το ότι επειδή το κάνουν ψευδώνυμα.

Καλό είναι να μην γενικεύουμε βάζοντας όλα στο ίδιο σακί. Όπως ακριβώς αν ενημερωθεί κανείς βλέπει, πχ, πώς δεν είναι όλοι οι μετανάστες δολοφόνοι, έτσι και εδώ, αν ενημερωθεί καταλαβαίνει πώς ο κάθε ένας που αποφασίζει για τελείως προσωπικούς του λόγους που δεν μας αφορούν να γράψει με ψευδώνυμο, δεν σημαίνει πώς είναι σώνει και καλά εκβιαστής ή εγκληματίας.

Για άλλη μια φορά, είναι κρίμα να βγάζουν νόμους εναντίον ενός πράγματος για το οποίο φαίνεται πως δεν έχουν την παραμικρή ιδέα.

1 σχόλιο:

mahler76 είπε...

κάπως πρέπει να περιορίσουν κι αυτοί το κράξιμο χαχαχα